Az örökösödési viták, közös nyaraló használata, szülőkről való gondoskodás, közös utazás, családi vállalkozás, testvérek közötti együttműködés számtalan formában okoznak konfliktust családon belül.

A vita természetes velejárója bármely kapcsolatnak, de elmérgesedése a családi kötelék megbomlásához vezethet. A kapcsolatjavítás és a viták rendezése egy pártatlan mediátor megbízásával fájdalommentesen rendezhető.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a családon belüli konfliktusok hátterében gyakran évtizedes sérelmek, a meg nem értés és a „hogyan kellene viselkedni” típusú, belső normarendszert érintő kérdések állnak. Mivel azonban egy család életében többször adódik olyan kérdés, amelyben a családtagok együttműködése nélkülözhetetlen, fontos a jó kapcsolat fenntartása.

Az örökösödés, a szülőkről, nagyszülőkről való gondoskodás megszervezése, a közös vagyon kezelése, a családi vállalkozások fenntartása, a gyermek iskoláztatása, az unokatestvér munkanélkülisége, a nyaraló használatának beosztása mind vita alapját képezheti.

Míg családon kívül könnyebben mondunk le egy-egy kapcsolatról a béke érdekében, addig ezt családon belül csak súlyos lelki sérülések árán tehetjük meg.

A családon belül előforduló viták rendezése békésen és gyorsan segíthető elő mediációs eljárásban. Az együttműködés erősíthető, a kapcsolat javítható, a bizalom pedig visszaállítható, ha a családtagok hajlandóak résztvenni az ülésen.

Egy mediációs ülés két-három órát vesz igénybe a felek önkéntes részvételével.