Kinek van igaza? Ki nem hallgatja meg a másikat? Ki tesz meg mindent, míg a másik semmit nem ad? Miért érezheti valaki, hogy párja már nem szereti? Hogyan lehet engem jól szeretni?

Hogy érthető és ismerhető meg a másik és hogyan javítható a kapcsolat? Mediációs eljárás választása esetén a múltban való vájkálás nélkül, a jövőre koncentrálva, strukturáltan és eredményesen javítható a kapcsolat minősége.

A párkapcsolati mediáció konkrét konfliktusok esetén alkalmazható hatékonyan. Ha vannak kérdések, amelyekben a pár nem tud megegyezni, döntési helyzet merült fel, vagy az alapvetően szeretetteli kapcsolat fokozatosan kezd megromlani.

Amikor a kapcsolat alapjait kérdőjelezik meg a felek, vagy erőszakossá, elviselhetetlenné válik, ha lelkileg gyötrik egymást, vagy szenvedélybetegségek kerülnek képbe, inkább párterápia javasolt. Mediáció tehát akkor alkalmazható, ha a felek meg tudják fogalmazni a konfliktust, illetve azt, hogy mi zavarja őket a kapcsolatban.

A mediáció hatékony és gyors módja a kapcsolati ellentétek, elhidegülés és akár a mélyen gyökerező konfliktusok megoldására, mert a jövőre fókuszál a múltban való vájkálás helyett. A kapcsolatjavító mediációra általában jellemző, hogy több alkalmas üléssorozat vezet eredményre, azonban a tapasztalatok szerint a párkapcsolati mediációs üléssorozat nyúlik a leghosszabbra, így körülbelül 3-10 alkalom szükséges a teljes folyamathoz.

A rendszeres találkozók között időt kell hagynunk arra, hogy a pár gyakorolja, fejlessze a kapott módszereket és egyre közelebb kerüljön egymáshoz, ezért ha a pár tagjai nem vélekednek másként – pl. akut probléma merül fel –, háromhetente, havonta kerül sor egy találkozóra.

A mediáció a jövőre és a megoldásra fókuszál. Nem vájkál a múltban.

Egy mediációs ülés két-három órát vesz igénybe a felek önkéntes részvételével.