A szülő és kamasz kapcsolata törékeny, de javítható. Mielőtt a kapcsolattartás ellehetetlenülne, az iskolai teljesítmény végleg leromlana, a kommunikáció teljesen megszakadna, érdemes átgondolni a kapcsolatjavítás lehetőségét.

A kölcsönösség, egymás egyenrangú partnerként való kezelése mindkét fél számára nehéz tanulási folyamat része, de lehetséges.

Nincs reménytelen eset sem szülők, sem kamaszok esetében.

A kamaszokkal való jó együttműködés hiányával weboldalak ezrei foglalkoznak, amelyeken az érintettek, vagy szakértők megpróbálnak tanácsot adni egymásnak arról, hogyan is lehetne jól lenni kamaszként, vagy egy kamasz szülőjeként. A rengeteg tanács és javasolt módszer között természetesen könnyen találni eredményesen alkalmazhatót, de az eredménytelen próbálkozás gyakran idő előtt meríti ki az energiakészletet.

A mediáció gyors és hatékony módszere a szülő és kamasz közötti kommunikáció helyreállításának. A korábbi sérelmek feloldásának és az együttélés teljesen új alapokra helyezésének kiemelt szerepe van a kamasz és szülő viszonyának javításában, ám az együttműködést mindkét félnek akarnia kell.

Általában mind a szülő, mind a kamasz meg van győződve arról, hogy nem lehet a másikkal szót érteni.

A kamasz és szülő közötti mediáció tekintetében rendkívül nagy hangsúlyt kell fektetni az egyenrangúságra. A mediáció egyik alapvető szabálya, hogy a felek egyenrangú felekként vannak jelen az ülésen még akkor is, ha a résztvevők erőviszonyait tekintve nem ez az általános felállás. A kamaszmediáció speciális abban a tekintetben is, hogy a szülői eszköztár használata közben a kamasz nem minden esetben van önként jelen az ülésen. Ebben az esetben kifejezetten javasolt a kamasszal és a szülővel külön-külön történő, mediációt megelőző rövid beszélgetés, melynek időtartama lefeljebb egy óra.

A kamaszmediáció üléseinek időtartama általában másfél óra, mert a tapasztalatok szerint ennél hosszabb ideig fárasztó lehet a kamasz számára a megszakítás nélküli koncentráció. Az időkeret természetesen rugalmasan módosítható, első alkalommal azonban mindenképp javasolt ennek betartása.

A kamaszmediáció, mint kapcsolati mediáció, általában 1-3 alkalmat vesz igénybe, mely alkalmak között érdemes 2-4 hét szünetet tartani. Ennyi idő általában elég arra, hogy az ülésen kötött kisebb egyezségek átültethetők legyenek a napi gyakorlatba.