Milyen lenne a munkanap, ha nem kéne az idő 20%-át konfliktuskezeléssel tölenie? Ha nem azon rágódna este, hogy milyen stílusban reagált a másik és nem aggódna azért, mert másnap is kérnie kell tőle valamit. A mediáció arra való, hogy viták helyett inspiráló együttműködést hozzon. 

munkahelyi mediacio 52

A munkatársak közötti konfliktusok alapja általában nem szakmai. Sokkal inkább vonatkozik a felelősségi körökre, személyes ellentétekre, mélyen beégett félreértésekre és pozícióféltésre. Ha egy vállalkozás értékes szakembereket tudhat alkalmazottjai között, érdemes megelőzni a konfliktusok elmélyülését, vagy akár a felmondásokat.

Érthető, ha feszültséggel átszőtt hangulatban egy munkavállaló új lehetőségek felől kezd érdeklődni, hiszen

értékes szakemberek nem maradnak önként olyan munkahelyi környezetben, amelyben nem érzik jól magukat.

A munkahelyi viták rendezését bármely, a konfliktusban érintett fél kezdeményezheti, de gyakran előfordul, hogy az érintettek vezetője keresi fel mediátort. A mediációs ülés munkahelyi konfliktusok esetén közel azonos módon zajlik, mint más mediációs ülések, azonban a hosszú távon tartható jó együttműködés érdekében gyakran egy olyan fél bevonása is szükséges, aki döntési jogkörrel rendelkezik a vitában álló felek munkakörülményeinek meghatározásában.

munkahelyiA kép forrása: www.pixabay.com

A mediáció hatékony és gyors módja az egyezségre jutásnak, ténylegesen azonban csak akkor hatásos, ha az ülésen meghatározott működési feltételek valóban adottak a munkahelyen. A békéltetés önmagában tehát nem mindig elég a munkahelyi konfliktusok végleges kezelésére, gyakori eredmény, hogy tényleges beavatkozás szükséges, például az alkalmazottak közötti munkamegosztás átgondolása, a munkaköri leírásban meghatározott felelősségi körök lehatárolása, a vitában álló felek személyes találkozási esélyének csökkentése stb.

A mediációs eljárásban való részvétel önkéntes.

Ezt munkahelyi mediáció esetén is szem előtt kell tartani. A munkatársak nem kötelezhetőek a részvételre, mert ez alapjaiban ellentétes a mediáció működésével. A mediációs ülés munkahelyi viták esetén körülbelül 90 perc és három óra közötti időtartamú, helyszíne lehet a munkahely egy nyugodt körülményeket biztosító helyisége, vagy a mediátor iroda.