Az iskolai konfliktusok specialitása abban rejlik, hogy általában nem alkalmazható megoldás a felek eltávolítása egymástól. Amíg a gyermek egy adott iskolába jár, addig a szülőnek kapcsolatot kell tartania a tanárokkal, igazgatóval és más alkalmazottakkal.

A vitás helyzet mielőbbi kezelése javasolt annak érdekében, hogy az intézmény és a szülő kapcsolata ne lehessen hatással a gyermek mindennapjaira és tanulmányi előmenetelére.

Az általános és középiskola a konfliktusok melegágya, de sok olyan eset is napvilágra került, amelyben felsőoktatási intézményeken belül lehetetlenül el a felek együttműködése. Tudva levő azonban ezekről a konfliktusokról, hogy csendben mérgesülnek el, kezelés és megoldás nélkül. A diákok, szülők, tanárok és más iskolai alkalmazottak konfliktusaira általában az is jellemző, hogy kettőnél több fél érintett, így megoldásuk is speciális. Az iskolai mediáció szakterülete jellegében ugyanúgy foglalkozik munkahelyi konfliktusokkal, mint családi és kamaszmediációval, témája viszont az iskolai együttműködés.

Az iskolai konfliktusok specialitása abban rejlik, hogy általában nem alkalmazható megoldás a felek eltávolítása egymástól.

Amíg a gyermek egy adott iskolába jár, addig a szülőnek kapcsolatot kell tartania a tanárokkal, igazgatóval és más alkalmazottakkal. A vitás helyzet mielőbbi kezelése javasolt annak érdekében, hogy az intézmény és a szülő kapcsolata ne lehessen hatással a gyermek mindennapjaira és tanulmányi előmenetelére. Gyakran előfordul, hogy a gyermek iskolát váltani kényszerül, mert az iskola és a szülő nem tudott egyetértésre jutni valamilyen vitás helyzetben. Az ilyen változások általában nem tesznek jót a gyermeknek még akkor sem, ha a szülő új esélyt kapott a jó iskolai kapcsolatra az új intézményben.

Amennyiben a gyermek nem közvetlenül érintett a vitában, jelenléte nem indokolt a mediációs ülésen. Különösen akkor nem megengedett a jelenléte, ha a konfliktus kizárólag a szülő és az intézmény között áll fenn.

Az iskolai mediáció időtartama gyermek jelenléte nélkül legfeljebb 3 óra, gyermek jelenlétével maximum 1,5 óra.