Biztosan nem ismeretlen már számodra a szeretetnyelv kifejezés, talán már gondolkoztál azon, hogy mi a saját szeretetnyelved. Az ünnepek közeledtével fontos, hogy tudd, mindenki a saját szeretetnyelve szerinti ajándéknak örül a legjobban, ehhez szeretnék most néhány ötletet adni, a cikk végén pedig megtalálod a szeretetnyelv tesztet is.

A szeretetnyelveket Gary Chapman definiálta és írta le megfigyelései alapján, közel 20 éves párkapcsolati terápiás munka után. Öt szeretetnyelvet azonosított, ezek az Elismerő szavak, a Minőségi idő, az Ajándékozás, a Szívességek és a Testi érintés. Mindenki azon a nyelven fogadja leginkább a szeretetet, amilyen nyelvet "beszél". Ez azt jelenti, hogy hiába halmozunk el valakit például ajándékokkal, ha elsődleges szeretetnyelve a Testi érintés. Ha őt ritkán érinted meg, azt fogja érezni, hogy elhanyagolod, nem hiszi, hogy igazán szereted és lassan eltávolodik tőled. Ugyanez a helyzet akkor, ha valakit rengeteget dícsérsz, becézgetsz, de az elsődleges szeretetnyelve a Szívesség. Nem fogja érezni, hogy igazán szereted, mert nem azon a nyelven szólsz hozzá, amit megért.

Érdekesség a szeretetnyelvek kapcsán, hogy általában azon a szeretetnyelven hozzuk a másik tudomására szeretetünket, amivel mi rendelkezünk. Vagyis ha az én szeretetnyelvem az Ajándék, akkor a másikat kis meglepetésekkel halmozom el, de keveset dícsérem. Ha az én szeretetnyelvem a Minőségi idő, akkor folyton közös programokat szervezek, de adott esetben ritkán teszek kis szívességeket a másiknak.

Ha nem egyezik a szeretetnyelvetek és mindketten csak a saját szeretetnyelveteken "beszéltek", hiába várjátok, hogy igazán érezzétek a másik szeretetét. Ilyenkor valószínűleg mindketten hiányt szenvedtek valamiben, ami fontos lenne.

A teljesség igénye nélkül szeretnék néhány ajándékötletet adni az ünnepekre, születésnapokra, névnapokra, évfordulókra és akármikorra, amikor megajándékoznád szeretteidet.

Ajándékozz úgy, hogy értse, szereted!

Dícsérő szavak

Talán nem is gondolnád, mi mindennel lehet meglepni valakit, akinek a Dícsérő szavak a szeretetnyelve. Biztosan örülne a kedvesen feliratozott használati tárgyaknak, a saját magad által írt, róla szóló mesének vagy versnek, de akár egy felolvasott szerelmes levélnek. Ha már jóval az ajándékozás előtt el tudod kezdeni az ajándék készítését, kezdj kedves üzeneteket dobálni egy befőttes üvegbe, amit később odaadhatsz neki. Hidd el, ez mindennél többet jelent majd számára.

szeretetnyelv uveg

Minőségi Idő

Programok programok hátán. A közös programok, de az esti meghitt beszélgetések is a minőségi idő témakörébe tartoznak. Ankinek a minőségi idő a szeretetnyelve, különösen nagyra értékeli, ha elmondod neki, hogy azért választottad ezt a programot, mert úgy érezted, örülne neki. A közös élményfestés, kirándulás, főzés mindig jó ötlet, de akár készíthetsz neki egy kifüggeszthető éves naptárat is, amibe előre beírsz néhány olyan programot, amit ajándékba kap.

Testi érintés

Ajándékozás tekintetében kemény dió a Testi érintés, de kreatívan értelmezve talán itt sem lövünk mellé, ha ezt a célt szolgálja az ajándék. Ha téli az ajándékozás időpontja, meglepheted egy pártyűvel (olyan kesztyű, amibe ketten dughatjátok a kezeteket a zimankóban), vagy bármilyen ruhadarabbal, amihez kísérőként elmondod, hogy beleprogramoztad a szereteted, így ha viseli, olyan, mintha te bújnál hozzá. Persze ajándékozhatsz neki házi masszázst és kétszemélyes házlózsákot is.

szeretetnyelv partyu

Ajándékozás

Talán ezt a legkönnyebb megfogni a hétköznapokban, de nagyon fontos tudnod, hogy akinek az ajándékozás a szeretetnyelve, az általában jobban örül a sok kis meglepetésnek, mint egy nagynak. Ha igazán tudatni szeretnéd vele, hogy szereted, rejts el sok kis meglepetést a lakásban, az ajándékozás pedig tartson napokig. Az ajándék maga a lényeg, nem az értéke, ezért a megfelelő pillanatban előkerülő túró rudi épp olyan szeretetet jelent neki, mint a párnára tett masnival átkötött, mezőn szedett virágszál. Ő abból érzi, hogy szereted, hogy tudja, napközben energiát fordítottál a megajándékozására. Nagyra értékeli, ha tudja, hogy te már nappal leszedted azt a szál virágot, mert gondoltál rá.

szeretetnyelv ajandek

Szívességek

A szívességek érdekes meglepetéseket tartogathatnak, ha ajándékozásról van szó. Ez a kuponfüzetek világa, amiben olyan sok vállalás szerepel, amennyit csak elbírsz. Porszívózás, főzőcskézés, vásárlás, a háztartási feladatokon túl pedig akár buliszervezés, vagy bármilyen tevékenység, amit szeretettel csinálhatsz azért, hogy segíts neki. Számukra azok a kis szívességek jelentik a kánaánt, amiket magadtól, kérés nélkül csinálsz meg, ezért jobb, ha felkészülsz arra, hogy azokat rendszeresen kell majd elvégezned.

 

A szeretetnyelv tesztet ide kattintva éred el.