Ha minden kötél szakad és a kapcsolatot már nem lehet megmenteni, akkor bizony menni kell. A válás önmagában nem kompromisszum kérdése, módja azonban lehet megnyugtató, közös megegyezésen alapuló, békés, és nem utolsó sorban gyors.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az esetek többségében a válófelek jót akarnak egymásnak.

Eszükbe sem jut háborúzni és évekig pereskedni, nem akarják megsérteni egymást, tiszteletben tartják az együtt töltött éveket, egymást, és fájdalommentesen szeretnének túl lenni a procedúrán.

A válások kisebb részében a felek elmérgesedett viszonya évekig tartó pert eredményez. Ennek költségei feleslegesen emésztik fel a tartalékokat és komoly lelki megterhelést jelentenek.

A válási mediációnak előnye persze, hogy 100 ezer forint alatt meg lehet úszni a költségeket, meg hogy ügyvédi megbízás nélkül folytatható le a bontóper, meg az is, hogy általában legfeljebb két tárgyalás alatt elválasztják a feleket, de mindez nem ér fel azzal a nyereséggel, amit a megegyezés körüli hangulat és kölcsönös tisztelet jelent.

Épp elég trauma a válás, nem kell ezt feltétlenül ügyvédek harcával és évekig tartó bírósági látogatással tetézni.

Ha kiskorú gyermek él a családban, akkor létfontosságú hosszú távon megőrizni a jó kapcsolatot, hiszen nem akarhatjuk, hogy a gyermek szenvedje el a válási sokkon túli, szülei közötti folyamatos háborúzást.

Az elhúzódó, vitás és indulatoktól fűtött válóper nem lehet a későbbi békés kapcsolattartás alapja. A válás igenis legyen békés.

A válóper megindítható mediátori egyezség benyújtásával. Ebben az esetben a felek felkeresnek egy mediátort, megegyeznek a kötelező kérdésekben, majd az egyezséget személyesen adják be a keresetlevél mellékleteként a bíróságra. Az egyezség benyújtásához nincs szükség ügyvédi jelenlétre, ahogy a per lefolytatásához sem. A bíróság az első tárgyalási napon megvizsgálja, hogy a felek egyetértenek az egyezségben foglaltakkal, majd elválasztja a feleket.

Ha a feleknek nincs kiskorú gyermekük, akkor a bíróság általában az első tárgyalási napon, ha van kiskorú gyermekük, általában a második tárgyalási napon bontja fel a házasságot. Az eljárás gyorsaságát az indokolja, hogy a mediátori egyezség benyújtásakor a bíróság nem kezdeményez tényfeltáró vizsgálatot.

Abban a kérdésben, amelyben a bíróságnak kell döntenie, illetékfizetési kötelezettségünk van. Klasszikus válóper esetén ez milliós, egyezség esetén 100 ezer forint alatti tétel.

Az illetékfizetési kötelezettség a pertárgy értékeének 6%-a a tételes illetékeken felül. Mivel azonban a felek mediátori egyezséget nyújtottak be, a bíróságnak egyetlen kérdésben sem kell döntenie.

A bíróság illetékkedvezménnyel jutalmazza az egyezséget, így az egyetlen illetékkötelezettség a házassági bontóper megindításának díja, amely mediátori egyezség esetén 15 ezer forint. Ezen felül a mediátor óradíját és az egyezség megírását kell csak kifizetni.

A mediátorok óradíja felenként 6 és 12 ezer forint között mozog a piacon. Egy mediációs ülés általában három óra, az egyezség és keresetlevél megírását körülbelül 9 és 20 ezer forint között vállalják. A válófelek kétharmada egyetlen mediációs ülés alatt meg tud egyezni a kötelező kérdésekben.

Ja hogy ez túl egyszerű? Igen, az.