A Win-Win Válási és Gazdasági Mediátorok Országos Egyesülete állásfoglalása a 2019. decemberben elfogadott „salátatörvénnyel” kapcsolatban. Állásfoglalásunkat az teszi indokolttá, hogy Egyesületünk tagjai között gyakorló mediátorok és coachok is vannak, a pánikhelyzet pedig kezd eluralkodni szakmai berkekben.

Naponta tucatnyi megkeresést kapunk az alábbi kérdésekkel kapcsolatban: „Használhatom a coach megnevezést?” „Folytathatom-e a coach tevékenységemet, ha nem egyetemen végeztem?” „Mostantól nem használhatom a mediátor kifejezést?”

Bár a mediáció és a coaching egymástól jól elkülöníthető, mégis sokan össze tudják egyeztetni e két tevékenységet praxisukban, mivel hasonló készségeket, képességeket igényel a két szakma. Aki jó mediátor, az valószínűleg jó coach is lesz és fordítva, ha elsajátítja a szakma fortélyait.

A salátatörvény egyszerre módosította a büntető törvénykönyvet, a szabálysértési törvényt, a felnőttképzési és felnőttoktatási törvényt. Nem csoda, ha első vagy második olvasatra nehéz kiigazodni az egymásra hivatkozó passzusokban, ráadásul terjedni kezdett a szakmában az a tévhit, hogy mindez hatással van a mediátorok és coachok munkájára is.

Egyesületünk állásfoglalása szerint aggodalomra nincs ok, a törvényalkotó szándéka nem a munka ellehetetlenítése, hanem az oktatás és gyógyítás vélelme. Nincs olyan utalás a törvényekben, amely alapján ne lennének használhatók a coach és mediátor megnevezések.

Az állásfoglalás teljes szövege ide kattintva érhető el.